Filosoferen in Toscane

Ervaringen

Antropoceen, ecologie en gezondheid

René ten Bos
16 oktober 2023 – 20 oktober 2023

Zaterdag verliet ik Villa Sofia na een indringende week. Op inhoud en presentatie en verzorging voelt het voor mij als onovertroffen. Vele cursus- en trainingsweken in binnen- en buitenland mocht ik volgen. Vertrouwend op mijn geheugen durf ik te stellen, dat ik nooit zo werd geraakt als vorige week in Gombitelli door René ten Bos.

Herman

Het programma zat goed in elkaar. Het was niet gladjes, het schuurde zo nu en dan, maar dat helpt tegen lui achterover zitten met het idee: het komt wel goed. Onze groep bestond uit acht cursisten, wat de bijeenkomsten tot echte ontmoetingen maakten, wat voor mij een grote meerwaarde had. Er was ook genoeg tijd om je even terug te trekken en het geheel te laten bezinken. Je kon ook altijd nog even je verhaal kwijt buiten de groep.

Dorti

Met alle fijne ervaringen van de week, weet ik het zeker: er is nog zoveel moois te doen. Nogmaals dank aan allen voor een week die niet in woorden is uit te drukken en die ik niet zal vergeten.

Margret

De herinnering is sterk en goed. Ik voel me dankbaar zo’n betekenisvolle week, precies op die plek met deze mensen, te hebben mogen beleven.

John

De Weg ontstaat door te gaan

Michel Dijkstra
25 oktober 2023 – 29 oktober 2023

Ecologisch verantwoord leven

Jan Flameling
6 mei 2024 – 10 mei 2024

Verleid door het thema Ecologisch verantwoord leven reisden wij begin mei naar Gombitelli op een heuvel boven Lucca, nieuwsgierig naar de filosofische onderbouwing van wat ons zo na aan het hart ligt: het voortbestaan van onze wereld. We hebben alles gekregen waar we op hoopten, en méér. Wat een feest! Bij aankomst werden we met open warme armen ontvangen door gastvrouw Josephine, die ervoor zorgde dat het ons aan niets ontbrak. Zo werden we zorgeloos en met volle aandacht vijf dagen meegenomen aan de hand van Jan langs de ‘groene route’ door de filosofie. Opgeladen en vol energie weer naar het gewone leven, dat na deze week niet meer ‘gewoon’ is. Dank je wel Jan! Dank je wel Josephine! En dank aan die fantastisch groep mensen die elkaar in onze gezamenlijke reis hebben gezien en gehoord.

Auke

Een heftige inhoud die je niet ongemoeid kan laten, met grote liefde gebracht. Geweldige begeleiding van Jan Flameling waarbij je op een prettige manier je onschuld, zo je die nog had, inlevert…bij het onderwerp ecofilosofie.

En een geweldige plek die door Josephine dag na dag met zorg en liefde je je comfortabel doet voelen…

En toch een hoop humor ondanks de ernst van de inhoud….

Pieter

Ik weet nog dat ik de eerste ochtend wakker werd na een onrustige nacht. Ik hoorde beneden muziek, stemmen, en de geluiden van het ontbijt dat werd klaar gezet. Het klonk fijn en ik had zo’n zin om op te staan en daarheen te lopen. En zo was het de hele week. Wat een ervaring. Van intellectuele stimulatie tot slenteren door een verstild Gombitelli. Het programma van Jan Flameling was relaxed, interessant en goed opgezet. En dan, het bespreken of napraten met de anderen op het terras, of gewoon kletsen, met een glas wijn, pinda’s en cheeseballs. Goede espressos. Wandelen door de prachtige omgeving. Gezond en lekker eten. Een fijne slaapkamer. De groep was top. En overall een setting die niet veel beter kan qua uitzicht, sfeer en gastvrijheid.

Bartheke

“ Wat mij hier gebracht heeft, zal me niet verder brengen”, een citaat van Marshall Goldsmith. Het zegt precies waarom ik deze week in Gombitelli was. Ik was “ziende blind” als het ging om ecologisch verantwoord leven en het zou me niet verder brengen als ik er niets aan zou doen. De filosofen gaven mij inzicht en zij verdiepten mijn bewustzijn, zodat ik vol vertrouwen verder kan reizen in wereld van ecologie en milieu. De week reikte mij tevens handvatten aan, om mijn gedrag aan te passen.

De volgorde van de filosofen was treffend en goed opgebouwd. Jan Flameling begeleider van het seminar was helder in begrijpelijke taal en zeer enthousiast. Chapeau!

Derck

We leven in uitdagende tijden. Wat te doen: terug grijpen op de klassiek westerse filosofen ? Ruimte voor oosterse wijsgeren en/of recente denkers als Bruno Latour, Arne Naess en Timothy Morton ? De duiding van Jan Flameling zet aan tot denken en discussie, de klassieke omgeving en gastvrijheid van Villa Sofia en mede cursisten maken het rond: je komt geïnspireerd en hoopvol terug naar huis.

Margret

De passie waarmee Jan de colleges gaf, zette ons allen aan tot engagement! Iedereen gaat op zijn manier aan de slag met de stof die we aangereikt hebben gekregen. Wij blij Jan blij!

Adriënne

Het was een mooie inspirerende week met fijne aardbewoners. Dit vooral ook door de inspirerende en goed voorbereide docent. Dank daarvoor en tot kijk.

Christina

De actualiteit van Hannah Arendt (1)

Hans Achterhuis
1 mei 2023 – 5 mei 2023

De cursus en formule en verzorging zijn uitzonderlijk. Eigenlijk van A tot Z worden we in de watten gelegd. De rust van het dorp en de locatie doen zo goed voor het volgen van de sessies maar ook voor de uurtjes dat men nog wat wil bijlezen. De service en eten zijn uitzonderlijk. Iedereen verdient een pluim. Al bij al, de prijs is dan ook meer dan correct!

MariePaul

En … nog veel dank voor je hartelijkheid, het vertrouwen, alles bij elkaar heeft het me veel gebracht, niet te vergeten de rijkdom van het ‘leven van de geest’.

Coby

Het weelderige landschap, de serene uitbundigheid van het voormalig hotel Ceru, de rijkdom van het cursusaanbod: ze lokken gedachten uit die bij thuiskomst als hoogteglans over het alledaagse komen te liggen.

Willem

De actualiteit van Hannah Arendt (2)

Hans Achterhuis
10 mei 2023 – 14 mei 2023

Ik heb grote waardering voor het organiseren van de cursus en de manier waarop daar vervolgens in Gombitelli inhoud aan is gegeven. De gastvrije locatie die Josephine bestiert vormt daarbij een categorie op zich! De voortreffelijke rol van Hans Achterhuis mag daarbij uiteraard ook niet onvermeld blijven!! zeer inspirerend, open minded en ook gewoon een heel aardige man. Het was voor mij de eerste keer dat ik me aan zoiets heb gewaagd. Ik vond het een inspirerende ervaring waarvoor ik jullie nogmaals ten zeerste bedankt!

Leendert