Filosoferen in Toscane

De omgeving

Gombitelli ligt aan de voet van de Apuaanse Alpen en is van de zes middeleeuwse dorpjes die door de gemeente Camaiore gezamenlijk als Seimiglia worden aangeduid. Alle zes gehuchten zijn een bezoek waard, maar onbetwist het interessantst is Gombitelli.

Tot in de jaren 80 werd hier een eigen taal of dialect gesproken. Daarmee is het een officieel isola linguistica. Ook heeft het dorp een eeuwenlange geschiedenis van ijzersmederij en wordt hier door twee families de vermaarde Toscaanse ham, worst en spek geproduceerd.

Asset 3

Gombitelli ligt bovendien op een kruispunt van landschaps- en cultuurschoon. Het biedt een prachtig, panoramisch uitzicht over zee en valleien, dat het mooist is vanaf het terras en vanuit de tuin van Bar Cerù ofwel Villa Sofia. Hier zie je richting de zee je de badplaatsen Viareggio en Lido di Camaiore. Rechts achter de heuvelflank liggen Pietrasanta en de marmergroeven van Massa en Carrara waar je in minder dan een uur heenrijdt. Achter Cerù ligt het unieke natuurgebied van de Garfagnana met bergen, meertjes, schilderachtige dorpen en riviertjes. Nog een kwartslag naar het oosten zie je Lucca liggen en de heuvels die Lucca met Pisa verbinden, vol wijnbouw en olijfboomgaarden met pal daarachter het prachtige waterlandschap van het Lago di Massaciuccoli.

Wandelingen
Om Gombitelli heen zijn natuurwandelingen uitgezet.


GPS routes op Komoot

Op de wandelapp Komoot staan ook enkele GPS-routes. Zie daarvoor de TOURS op het profiel van Mariette. Een rondwandeling van Gombitelli naar Fibbiano, een lange wandeling naar Nocchi en de wandeling naar het kruis. 

Wandeltips en adviezen

  • De minder ervaren of zekere wandelaar adviseren we wandelstokken te gebruiken: de wandelpaden kunnen flink dalen en stijgen en rotsachtige stenen kunnen glad worden.
  • Je komt geen eet-of drinkgelegenheden tegen in de bergen, dus neem zelf iets mee als je dat wil.
  • Zet het telefoonnummer van Cerù in je telefoon voor de zekerheid.
  • Download een app met gedetailleerde kaarten, bijvoorbeeld Guru Maps Pro of Komoot

Overigens heeft Villa Sofia ook drie mountainbikes ter beschikking voor de ervaren fietsers.

Over de taal

Over het museum