Filosoferen in Toscane

Villa Sofia

Villa Sofia is gehuisvest in het voormalige hotel Cerù dat aan de rand van Gombitelli tussen Lucca en de zee ligt. Bijna zestig jaar lang togen bewoners en gasten uit de streek de slingerende bergweg omhoog om op het terras van het hotel van een ongekend mooi uitzicht, de frisse wind en de lokale producten te genieten. 

Sinds 2021 heeft het hotel-restaurant een andere functie. Alleen de bar en het terras zijn voor passanten heropend. De vroegere eetzaal, keuken en de acht slaapkamers vormen nu een kleinschalige groepsaccommodatie die in het voor- en najaar als filosofisch centrum Villa Sofia functioneert. 

In oktober 2021 startte Villa Sofia voorzichtig met een pilot: een filosofisch seminar over Henri Bergson, begeleid door Jan Flameling. Ook in 2022 werden op kleine schaal filosofische seminars aangeboden. 

Vanaf 2023 opent Villa Sofia definitief haar deuren als filosofisch centrum.

Visie

Onze tijd vraagt om een ander denken. Villa Sofia roept met haar filosofisch programma op niet vanuit gedachteloosheid in het leven te staan en om ecologisch verantwoord te leven.

Wij vatten filosofie op als de naam voor een breed palet aan denkprikkels. Deze zijn te vinden in de teksten van hedendaagse westerse filosofen die oproepen om ons ego- en antropocentrische standpunt achter ons te laten en ons bestaan op ecocentrische manier vorm te geven. Het werk van Chinese en Afrikaanse denkers waarin een andere levenshouding wordt aangeboden komt ook aan bod. We verstaan onder filosofie namelijk niet – zoals gewoonlijk – alleen maar westerse filosofie. Schilderkunst en dichtkunst worden eveneens gezien als bronnen van inspiratie voor een andere manier van denken en leven. 

De aangeboden programma’s cirkelen rond een viertal thema’s: 

Ecosofie Hedendaagse filosofie Kunst en filosofie Oosterse filosofie

Deelname aan de seminars vereist geen voorkennis. 

Cursusopbouw

Een cursus bestaat uit vijf cursusdagen en negen dagdelen. De cursussen beginnen meestal op maandagochtend en eindigen dan op vrijdag rond het middaguur. Als de cursus op woensdag begint, is de laatste cursusdag op zondag.

Dagindeling

08:00 - 09:30

Ontbijt

09:30 - 10:45

Ochtendsessie deel 1

10:45 - 11:15

Koffiepauze

11:15 - 12:30

Ochtendsessie deel 2

12:30 - 15:30

Lunch

15:30 - 17:30

Middagsessie

17:30 - 18:00

Borrel

20:00 - 21:30

Diner

Inhoud

De inhoud van de cursus is afhankelijk van de verschillende docenten. Gewoonlijk bestaat deze uit inleidingen door de docent, gezamenlijk teksten bespreken en gesprekken over de implicaties van de teksten voor je eigen doen en laten.

Een pdf met de uitgewerkte programma’s is op de cursuspagina’s te vinden.

Het cursusmateriaal wordt ter plekke uitgereikt.

Over ons

Jan

Het programma wordt samengesteld door Jan Flameling, een filosoof die ervoor gekozen heeft buiten de universiteit te werken. Hij was één van de eersten die een denkvakantie als een combinatie van cursus en vakantie aanbood: Filosoferen in Griekenland. Ook geeft hij al bijna dertig jaar les aan de Internationale School voor Wijsbegeerte en werkt hij regelmatig met verschillende professionals als therapeuten, artsen en adviseurs. www.janflameling.nl

Josephine

Josephine Van Seumeren heeft haar hart al bijna veertig jaar verpand aan het kleine dorpje Gombitelli en de prachtige groene heuvels in Toscane. Zij kwam op de Internationale School voor Wijsbegeerte in aanraking met de manier van werken van Jan Flameling en raakte verknocht aan de filosofie. Zij wil met haar Villa Sofia de waarde van analytisch denken en grenzeloze inzichten voor een groter publiek toegankelijk maken. Op haar wensenlijst staan nog wild cards voor jongeren en speciale trainingen voor ondernemers.

Mariëtte

Mariëtte Bakker heeft weliswaar filosofie gestudeerd, maar werkt tegenwoordig vooral als tekstschrijver. Zij ondersteunt Jan en Josephine met praktische zaken en zal ook een deel van de communicatie op zich nemen.