Filosoferen in Toscane

Antropoceen, ecologie en gezondheid

In dit seminar zullen we de ecologische catastrofes die wetenschappers aanduiden met het rare woord ‘Antropoceen’ bespreken, waarbij de aandacht vooral uit zal gaan naar het vraagstuk van de extinctie. We zullen daarbij diverse wetenschapsfilosofische thema’s behandelen: wat is een catastrofe? wat is waarschijnlijkheid? wat is complexiteit?
Uiteindelijk zal dit leiden tot een discussie over de vraag of gezondheid mogelijk is in een ongezonde wereld. Daarbij staat niets anders dan de ecologisering van ons gezondheidsbegrip op het spel.

Author

  • René ten Bos

    René ten Bos (1959) is hoogleraar filosofie aan de <a href="https://www.ru.nl/" target="_blank" rel="noopener">Radboud Universiteit</a> Faculteit der Managementwetenschappen. Hij is ook vader, echtgenoot, voetbal- en schaakliefhebber, columnist voor Het Financiële Dagblad, poëzieminnaar en stamcaféganger. Van 2017 tot 2019 was hij Denker des Vaderlands. Hij heeft een heel aantal boeken gepubliceerd – onder meer <a href="https://www.boomfilosofie.nl/product/100-9116_Meteosofie?gclid=CjwKCAiAv9ucBhBXEiwA6N8nYI7l_EuYmFgNBdyAYsMQ7puCwjGe9UrKMS3a3VBW_XP1LrTWGC3XyxoCc0QQAvD_BwE" target="_blank" rel="noopener">Meteosofie</a> (2021), <a href="https://www.boomfilosofie.nl/product/100-8341_Extinctie" target="_blank" rel="noopener">Extinctie</a> (2019), <a href="https://www.boomfilosofie.nl/zoeken/100-529_Dwalen-in-het-antropoceen" target="_blank" rel="noopener">Dwalen in het antropoceen</a> (2017) en <a href="https://www.boomfilosofie.nl/zoeken/100-1238_Water" target="_blank" rel="noopener">Water. Een geofilosofische geschiedenis</a>(2015). <br></br> Meer informatie over: <a href="https://renetenbos.nl" target="_blank">René ten Bos</a>

Inschrijven: