Filosoferen in Toscane

Een Chinees in het Zwarte Woud

Martin Heidegger staat bekend als een van de belangrijkste filosofen van onze tijd maar tegelijkertijd als een denker van wie het werk lastig te lezen is. In het seminar leg ik uit wat hij heeft geschreven zodat we zijn voorstel kunnen bespreken onszelf anders op te vatten om zo op een ecologisch verantwoorde manier in het leven te kunnen komen staan.

Hiervoor bespreken we nauwgezet passages uit zijn Brief over het humanisme (1947), Over denken, bouwen, wonen (1954) en Gelatenheid (1959). Bovendien lezen we verzen uit de Tao te king en een aantal van de Honderdtachtig voorschriften. Zo komen we te weten dat er sprake is van verwantschap tussen Heideggers latere denken en tweeduizend jaar oude Chinese opvattingen – onder meer over ecologische kwesties.

Vanzelfsprekend vragen we ons ook af wat dit voor ons denken en doen en laten zou kunnen betekenen.

Programma Jan Flameling – Een Chinees in het Zwarte Woud (download) 

Author

  • Jan Flameling

    Jan Flameling (1950) richtte in 1994 het Filosofisch Bureau Ataraxia op. Al meer dan 25 jaar werkt hij als docent aan de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW), geeft hij workshops aan (onder meer) therapeuten en adviseurs en organiseert hij ‘denkvakanties’ op het Griekse eiland Amorgos en (sinds vorig jaar) in Toscane. De afgelopen jaren bespreekt hij in zijn seminars vaak de opvattingen van ecologische denkers.

    Meer informatie over: Jan Flameling

Inschrijven: