Filosoferen in Toscane

Interculturele filosofie: buiten kaders denken

Deze cursus zit vol!

Door je bewust te worden van de kaders die je denken bepalen, kan je ook alternatieven kiezen. Onze kijk op de wereld wordt bepaald door een moderne Westerse blik: in deze cursus deconstrueren we Westerse (koloniale) ideeën en experimenteren we met alternatieve perspectieven op tijd, leiderschap, gender en natuur vanuit filosofen en filosofieën die andere ordeningen aanbrengen, waar wij nu iets van kunnen leren, zoals de Etrusken (Italië), Ubuntu (Zuid-Afrika) en andere filosofen die meer relationeel denken.

De historische omgeving van Villa Cerú, de bergen en de zee maken onderdeel uit van de cursus. We bewegen ons letterlijk en figuurlijk buiten vaste kaders en onderzoeken wat dit met ons denken doet. Zo trainen we perspectivistische lenigheid om te leren omgaan met persoonlijke- en globale uitdagingen, voorbij meetbare eenheden en vaststaande regels.

Programma Renate Schepen – Interculturele filosofie (download PDF)

NB. Op donderdag sluit Christine Pawlata als gastdocent aan.
Zij is journalist en documentairemaker. Haar werk is onder andere verschenen bij de VPRO, HUMAN, Associated Press Television News en de online platformen van Amnesty International en het Goethe Instituut. Ze woont en werkt in Rome en raakte tijdens haar wandelingen door de bossen ten noorden van de Eeuwige Stad geobsedeerd door de Etrusken, die hier overal hun geheimzinnige sporen achterlieten maar altijd in de schaduw bleven van de antieke Romeinen.

Inschrijven: