Filosoferen in Toscane

Verzet in ecopanische tijden

Door eenzijdig en opportuun gebruik is de term ‘duurzaamheid’ nagenoeg leeg gelopen. In deze cursus wordt dit concept vanuit de filosofische traditie herladen en ingezet om te laten zien hoe doemdenken een doendenken wordt – een ecosofische levenspraktijk. Hoe in een derde verlichtingsslag het ego in het eco wordt ingebed.
Van Aristoteles tot Gregory Bateson en Arne Naess, via Foucault en Guattari naar Bruno Latour wordt het verzet van de LHBTQIAP+, Black Lives Matter, #metoo en Extinction Rebellion ecosofisch herijkt.

Author

  • Henk Oosterling

    Henk Oosterling (1952) doceerde van 1985 tot 2018 dialectiek, hedendaags Frans denken, kunstfilosofie, interculturele filosofie en ecofilosofie aan de <a href="https://www.eur.nl/" target="_blank" rel="noopener">Erasmus Universiteit Rotterdam</a>. In 2004 initieerde hij <a href="https://vakmanstad.nl/" target="_blank" rel="noopener">Rotterdam Vakmanstad</a>, een innovatief ecosociaal curriculum gericht op sport, voeding, media- en ecowijsheid op basisscholen in Rotterdam Zuid. Sinds 2007 is hij adviseur voor stedelijke innovatie. In 2014 zette hij een minor ecophilosophy op en geeft hij met Jan Rotmans honours classes ‘Sustainability’ aan de EUR. Voor zijn werk ontving hij de Erasmus Onderzoeksprijs (1996), de Rotterdamse Laurenspenning (2008), de Erasmus Penning (2010), de Van Praag Prijs (2013), de Enlightened Society Award van de Shambhala Tibetaanse boeddhisten (2015) en de Lof der Zotheid speld (2016). <br></br> Meer informatie over: <a href="//henkoosterling.com/”" target="_blank">Henk Oosterling</a>

Inschrijven: