Filosoferen in Toscane

Verzet in ecopanische tijden

Deze cursus gaat door, er is nog plek

Geen doemdenken maar doendenken.
Van ecopaniek naar ecosofie

Door eenzijdig en opportuun gebruik is de term ‘duurzaamheid’ nagenoeg leeg gelopen. In deze cursus wordt dit concept vanuit de filosofische traditie intercultureel herladen met uitstapjes naar Japanse en Chinese filosofie en kosmologie. In het doorbreken van de cartesiaanse scheiding tussen lichaam en geest wordt getoond hoe doemdenken een doendenken wordt – een ecosofische levenspraktijk, waarin in een derde verlichtingsslag het ego in het eco wordt ingebed.
Van Aristoteles tot Gregory Bateson en Arne Naess, via Foucault en Guattari naar Bruno Latour wordt het verzet van de LHBTQIAP+, Black Lives Matter, #metoo en Extinction Rebellion ecosofisch herijkt.

Programma Henk Oosterling – Geen doemdenken maar doendenken (download PDF)

Author

  • Henk Oosterling

    Henk Oosterling (1952) doceerde van 1985 tot 2018 dialectiek, hedendaags Frans denken, kunstfilosofie, interculturele filosofie en ecofilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2004 initieerde hij Rotterdam Vakmanstad, een innovatief ecosociaal curriculum gericht op sport, voeding, media- en ecowijsheid op basisscholen in Rotterdam Zuid. Sinds 2007 is hij adviseur voor stedelijke innovatie. In 2014 zette hij een minor ecophilosophy op en geeft hij met Jan Rotmans honours classes ‘Sustainability’ aan de EUR. Voor zijn werk ontving hij de Erasmus Onderzoeksprijs (1996), de Rotterdamse Laurenspenning (2008), de Erasmus Penning (2010), de Van Praag Prijs (2013), de Enlightened Society Award van de Shambhala Tibetaanse boeddhisten (2015) en de Lof der Zotheid speld (2016).

    Meer informatie over: Henk Oosterling

Inschrijven: